Veelgestelde Vragen

1. Wat is GUDc?
2. Over welke dansen gaat het hier?
3. Wat is het verschil met andere dansscholen?
4. Wie kan zich aansluiten? Is er een leeftijdsgrens? Wat moet ik voorleggen?
5. Waar en wanneer vallen de lessen?
6. Hoe starten? Hoeveel gaat dit me kosten?
7. Hoe inschrijven?
8. Wat als ik geen partner heb voor Ballroom/Latin?
9. Moet ik aangepaste kledij dragen?
10. Bestaat er een dansexamen?

1. Wat is GUDc?

De Gentse Universitaire Dansclub is de allereerste Universitaire Dansvereniging in België, opgestart met de bedoeling de danssport (meer bepaald de ballroom- en latin dansen, met daarenboven Salsa en Swing) te promoten onder studenten van het hoger onderwijs. Vanaf het academiejaar 2019-2020 zijn daar ook nog modern en hip-hop bijgekomen.

Terug naar overzicht ↑

2. Over welke dansen gaat het hier?

Voor de Ballroom- en Latinstijlen zijn er de klassiekers, zoals de Engelse wals, de Cha cha cha, Quickstep, Jive, Tango, Samba, de Weense wals, Rumba, Slowfoxtrot en Paso doble. Maar dit wordt ook nog aangevuld met Salsa en Swing.

De stijlen die als beginner worden aangeleerd zijn de Engelse wals, de Cha cha cha, Quickstep en Jive, aangevuld met Salsa en Swing. Per groep die gevolgd wordt, (Brons, Zilver (ster) of Goud (ster)) komen daar twee stijlen bij, één Ballroom en één Latin.

Daarnaast bieden we ook nog lessen modern en hiphop aan. Hierbij is er ook de mogelijkheid tot het vormen van een wedstrijdteam, waarmee enkele keren per jaar aan een danscompetitie in de buurt wordt meegedaan. Dit is natuurlijk volledig vrijblijvend, je moet dus niet aan de wedstrijden deelnemen als je gewoon de lessen wilt volgen, het is dus gewoonweg een extraatje voor wie geïnteresseerd is.

Voor meer details mail je best naar info@gudc.be

Terug naar overzicht ↑

3. Wat is het verschil met andere dansscholen?

Het grote voordeel om aan te sluiten bij een Universitaire Dansvereniging is dat de drempel veel lager ligt, aangezien men hier met leeftijdsgenoten danst in een ontspannende sfeer. Zo leert men ook studenten van andere faculteiten en hogescholen kennen in de lessen.

Daarenboven worden de cursussen semestrieel opgebouwd, aangepast aan de academische kalender! M.a.w. tijdens de blokperiode zijn er geen lessen en kunnen nieuwe geïnteresseerden zonder moeite starten met een nieuwe cursus in het tweede semester.

Terug naar overzicht ↑

4. Wie kan zich aansluiten? Is er een leeftijdsgrens? Wat moet ik voorleggen?

Elke student (ook doctoraatsstudent, personeelslid, assistent, alumni) die ingeschreven is aan de UGent of de Associatie UGent (met een geldige studentenkaart, legitimatiebewijs van inschrijven indien u nog geen studentenkaart heeft ontvangen, Alumni-kaart) kan zich inschrijven. Met de Associatie UGent bedoelen we: Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool, Hogeschool West-Vlaanderen.

Als je van plan bent om samen met een vaste partner te dansen, en jij bent zelf niet ingeschreven bij  associatie UGent, maar je partner wel, is dat geen probleem en ben je zeker welkom!

Verder is er een leeftijdsgrens van 35 bepaald om een laagdrempelige omgeving te creëren voor studenten.

Terug naar overzicht ↑

5. Waar en wanneer vallen de lessen?

Ballroom en Latin: de lessen gaan iedere maandag en donderdag door in resp. de Foyer van de Faculteit WE (Campus Ledeganck UGent) en de Trechterzaal/Podiumzaal in het studentenhuis ‘de Therminal’.

Hip-hop: deze les valt op dinsdag tussen 20.30u en 21.30u en gaat door in de zaal Ritmiek 1. (Campus Schoonmeersen, Sint-Denijslaan 251) Voorlopig is deze het best te bereiken via Overwale wegens het bouwen van een nieuw complex.

Modern: de lessen gaan op maandag door tussen 20.30u en 21.30u in de zaal Ritmiek 2. (Campus Schoonmeersen, Sint-Denijslaan 251) Voorlopig is deze het best te bereiken via Overwale wegens het bouwen van een nieuw complex.

Deze locaties en uren kunnen natuurlijk nog altijd veranderen en dit wordt dan ook zo snel mogelijk meegedeeld via de Facebookgroep en op de site. Zie het lessenrooster voor meer info.

Terug naar overzicht ↑

6. Hoe starten? Hoeveel gaat dit me kosten?

Kom gerust naar de initiatieles. Die is meestal gepland in de eerste of tweede lesweek. Als je voor de Ballroom- en Latinlessen geen partner hebt zorgen we ervoor dat je ter plaatse een partner vindt. Liefst stuur je ons daarvoor een mailtje, zodat we je de juiste match kunnen vinden. Natuurlijk is het handiger een eigen partner mee te brengen. Voor de beginnerscursussen is geen danservaring vereist van de studenten, in het eerste jaar zullen namelijk enkel nog maar cursussen georganiseerd worden voor beginners.

Heb je reeds cursussen gevolgd ergens anders, kom dan toch gerust een kijkje nemen op de initiatieles en stel je vragen aan onze dansleraars. (vraag eventueel naar een ‘Fast track course’ indien je reeds danservaring hebt) of, als de initiatieles al geweest is, stuur even een mailtje naar info@gudc.be zodat we samen kunnen kijken naar wat er het beste bij jou (en je partner) past

Kan je niet naar de initiatieles komen? Geen paniek, je kan nog altijd inschrijven bij aanvang van de eerste lessen, zolang er plaats is. Wat op de initiatielessen aan bod kwam zal terug herhaald worden in de loop van de lessen.

Wil je de effectieve eerste les toch als proefles nemen? Dit kan op voorwaarde dat de lessen niet volzet zijn. Wij willen echter benadrukken dat de eerste les in principe geen proefles meer is.

Terug naar overzicht ↑

7. Hoe inschrijven?

Indien u aan de voorwaarden voldoet van de dansschool en achteraf dit kan verifiëren kan je dit doen op de dag van de open lessen, demonstraties en initiaties telkens in het begin van het semester mits gepast geld mee te nemen en een inschrijvingsformulier in te vullen. Tevens zullen nog inschrijvingen toegelaten worden bij aanvang van de lessenreeks. Op voorwaarde dat de lessenreeks niet volzet is. Check de kalender voor de juiste data.

Het inschrijvingsformulier is een online gebeuren. Je dient je eerst op onze site te registreren (een account aanmaken) en dan pas kan je je inschrijven voor een bepaalde lessenreeks. Je zal dan een mail krijgen die je zal vragen om het cursusgeld over te schrijven. Dit kan ook cash, (enkel op de georganiseerde inschrijvingsavond) en dan krijg je van ons een betaalbewijsje mee.

Terug naar overzicht ↑

8. Wat als ik geen partner heb voor ballroom/latin?

Dat is zeker en vast geen probleem, wij doen ons best om jou samen te zetten met iemand die ook geen partner heeft. Het beste wat je kan doen in het begin van het academiejaar, is op de eerste proefles eens binnenspringen, en daar zoeken wij de juiste match voor jou.

Val je ineens midden in het academiejaar zonder partner? Stuur ons dan even een mailtje op info@gudc.be en dan zoeken we samen naar de beste oplossing!

Terug naar overzicht ↑

9. Moet ik aangepaste kledij dragen?

Neen, in je normale studentenoutfit naar de les komen is geen probleem. Naarmate men hoger gaat kan je overwegen om dansschoenen aan te schaffen, wat het dansen bevordert.

Voor hip-hop en modern raden we wel aan om sportieve kledij aan te trekken, zodat je vrij kan bewegen.

Terug naar overzicht ↑

10. Bestaat er een dansexamen?

Ja, op het einde van het tweede semester vindt er een dansexamen plaats voor iedere groep. Wij noemen dit eerder een gala, omdat dit meer een kans is om te tonen wat je in dat dansjaar geleerd hebt. Een jury van danssport Vlaanderen zal ter plaatse jureren en letten op verschillende zaken, en je feedback (en een attest) geven na afloop. Het dansexamen dient niet om studenten af te schrikken, maar eerder als beloning voor het gedane werk. Zij die een cursus hebben gevolgd hebben ook het recht op een bewijs van hun kunnen. Het dansexamen valt uiteraard buiten de Universitaire examenperiode, aangezien de GUDc de academische kalender respecteert.

Danssport Vlaanderen onderscheidt verschillende categoriën:

  • Basistest
  • Brons
  • Silver
  • Silverstar
  • Gold
  • Goldstar (hoogste niveau)

Terug naar overzicht ↑