Veelgestelde Vragen

1. Wat is GUDc?
2. Over welke dansen gaat het hier?
3. Wat is het verschil met andere dansscholen?
4. Wie kan zich aansluiten? 
5. Waar en wanneer gaan de lessen door?
6. Hoe start ik bij GUDc?
7. Hoe inschrijven?
8. Wat als ik geen partner heb voor Ballroom & Latin?
9. Moet ik aangepaste kledij dragen?
10. Bestaat er een dansexamen?

1. Wat is GUDc?

De Gentse Universitaire Dansclub is de allereerste Universitaire Dansvereniging in België, opgestart met de bedoeling de danssport (meer bepaald de Ballroom- en Latin dansen) te promoten bij studenten van het hoger onderwijs. Vanaf het academiejaar 2019-2020 zijn daar Modern en Urban bijgekomen en in het academiejaar 2020-2021 ook nog Girly.

Terug naar overzicht ↑

2. Over welke dansen gaat het hier?

Voor de Ballroom- en Latinstijlen zijn er de klassiekers, zoals de Engelse wals, de Cha cha cha, Quickstep, Jive, Tango, Samba, de Weense wals, Rumba, Slowfoxtrot en Paso doble. Deze worden verder aangevuld met Salsa en Swing.

De stijlen die als beginner worden aangeleerd zijn de Engelse wals, de Cha cha cha, Quickstep en Jive, aangevuld met Salsa en Swing. Per groep die gevolgd wordt, (Brons, Zilver (ster) of Goud (ster)) komen daar twee stijlen bij, één Ballroom en één Latin.

Daarnaast bieden we ook nog lessen Modern, Urban en Girly aan. Deze zijn open level, dus dat betekent dat iedereen hieraan kan deelnemen!

Voor meer details mail je best naar info@gudc.be

Terug naar overzicht ↑

3. Wat is het verschil met andere dansscholen?

Dansen bij een universitaire dansvereniging bevat tal van voordelen. De drempel ligt veel lager, aangezien je met leeftijdsgenoten danst in een ontspannen sfeer. Je leert zo nieuwe mensen kennen van andere faculteiten en hogescholen. De nadruk ligt op dansen in groepsverband en plezier maken, eerder dan presteren. Verder worden onze cursussen semestrieel opgebouwd en aangepast aan de academische kalender. Dit wil zeggen dat er geen lessen zijn tijdens de blok- en examenperiode.

Terug naar overzicht ↑

4. Wie kan zich aansluiten? 

Elke student (ook doctoraatsstudenten, personeelsleden, assistenten, alumni), jonger dan 35 jaar, die ingeschreven is aan de UGent of de Associatie UGent (Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West-Vlaanderen) kan zich inschrijven. Je moet hiervoor in het bezit zijn van een Alumni-kaart, een geldige studentenkaart of bewijs van inschrijven indien je nog geen studentenkaart hebt ontvangen.

Indien je zelf niet bent ingeschreven aan de UGent of Associatie UGent, maar je vaste danspartner wel, dan kan je zonder problemen bij ons dansen.

Terug naar overzicht ↑

5. Waar en wanneer gaan de lessen door?

1. Ballroom en Latin:

Op maandag gaan de lessen door van 19u tot 22u (afhankelijk van het niveau waarvoor je bent ingeschreven) in de foyer van  campus Ledeganck 2.0 Peristillium (Karel Lodewijk Ledeganckstraat, Gent).

 • 19u-20u: beginners 1
 • 20u-21u: brons 1
 • 21u-22u: beginners 2

Op donderdag gaan de lessen door van 18u30 tot 22u30 (afhankelijk van het niveau waarvoor je bent ingeschreven) in de trechterzaal in studentenhuis De Therminal (Hoveniersberg 24, Gent).

 • 18u30-19u30: beginners 3
 • 19u30-20u30: brons 2
 • 20u30-21u30: beginners 4
 • 21u30-22u30: diamant (zilver + goud en bij de inschrijvingen kan je kiezen voor diamant zilver en diamant goud)

2. Modern

De lessen gaan elke maandag door van 20u tot 22u (afhankelijk van het niveau waarvoor je bent ingeschreven) in Danszaal 2 van Campus Schoonmeersen (Sint-Denijslaan 251, Gent).

 • 20u-21u: Modern beginners
 • 21u-22u: Modern advanced

3. Urban

De les gaat elke dinsdag door van 20u tot 21u in Danszaal 1 van Campus Schoonmeersen (Sint-Denijslaan 251, Gent).

4. Girly

De les gaat elke dinsdag door van 21u tot 22u in Danszaal 1 van Campus Schoonmeersen (Sint-Denijslaan 251, Gent).

Zie het lessenrooster voor meer info.

Terug naar overzicht ↑

6. Hoe start ik bij GUDc?

Als je niet zeker bent of een van onze dansstijlen iets voor jou is, kan je altijd eerst naar onze gratis proeflessen komen. Na elke proefles wordt de inschrijving voor die dansstijl geopend op onze website en krijg je de mogelijkheid om je in te schrijven. Snel zijn is de boodschap, want er zijn veel enthousiaste dansers die graag een plekje bemachtigen in onze lessen!

Kan je niet naar de proefles komen? Geen paniek, je kan nog altijd inschrijven bij aanvang van de eerste lessen, zolang er plaats is. Wat tijdens de proeflessen aan bod kwam, zal in principe terug herhaald worden tijdens de eerste effectieve les.

Indien je reeds elders een cursus koppeldans gevolgd heb, kom je best toch even naar onze proefles. Hier kan je vragen stellen aan de docenten en zullen ze jou en je partner helpen het juiste niveau te bepalen. Vraag zeker eens naar onze intensieve beginnerscursus als je al danservaring hebt. Mocht je toch niet aanwezig kunnen zijn op de proefles, stuur je best een mail naar info@gudc.be en dan helpen wij je verder.

Terug naar overzicht ↑

7. Hoe inschrijven?

Indien je aan de voorwaarden voldoet zoals vermeld bij faq 4, kan je je inschrijven bij GUDc. Omdat de inschrijvingen online verlopen, dien je eerst een account aan te maken op onze website.
We openen de inschrijvingen pas na de proeflessen, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om zich in te schrijven. Vervolgens kan je je via de rubriek ‘Inschrijvingen’ inschrijven bij de dansles naar keuze. Na je inschrijving, krijg je een mail met daarin het te betalen cursusgeld. Van zodra je betaling is ontvangen, krijg je een bevestigingsmail.
Meer info hierover vind je onder de rubriek info.

Terug naar overzicht ↑

8. Wat als ik geen partner heb voor Ballroom & Latin?

Dit is zeker en vast geen probleem! Er zijn twee mogelijkheden:

 • Je neemt zelf het initiatief en doet zelf een oproep in onze Facebookgroep. Uit ervaring merken we dat er zo het snelst danskoppels gevormd worden.
 • Je stuurt een mailtje naar info@gudc.be en we proberen voor jou een partner te vinden die ook op zoek is.

Val je tijdens het academiejaar zonder partner? Stuur dan een mailtje naar info@gudc.be en dan zoeken we samen naar de beste oplossing!

Terug naar overzicht ↑

9. Moet ik aangepaste kledij dragen?

Voor de danslessen Ballroom & Latin is er zeker geen aangepaste kledij nodig. Je kan dus gewoon in je normale outfit naar de les komen. Naarmate je niveau, kan je overwegen om geschikte dansschoenen aan te schaffen.

Voor de danslessen Modern, Urban en Girly raden we je zeker aan om sportieve kledij te dragen zodat je vrij kan bewegen.

Terug naar overzicht ↑

10. Bestaat er een dansexamen?

Er bestaat enkel een examen voor de danslessen Ballroom & Latin. Dit gaat door op het einde van het tweede semester. Wij noemen dit echter een dansgala waarop je de kans krijgt om te tonen wat je het afgelopen dansjaar hebt geleerd. Er zal een jury van Danssport Vlaanderen aanwezig zijn. Deze zal jureren en je na afloop feedback en een attest van je behaalde niveau geven.
Het dansexamen bestaat niet om studenten af te schrikken maar dient als beloning voor alles wat je hebt bijgeleerd.
Het dansexamen valt buiten de universitaire examenperiode aangezien GUDc de academische kalender respecteert.

Danssport Vlaanderen onderscheidt verschillende categorieën.

 • Basistest
 • Brons
 • Silver
 • Silverstar
 • Gold
 • Goldstar (hoogste niveau)

Terug naar overzicht ↑